TC No İle Engelli Maaşı Sorgulama Nasıl Yapılır?

TC No İle Engelli Maaşı Sorgulama nasıl olur? Gerekli işlemler nelerdir? Engelli Maaşı Sorgulama Nasıl Yapılır? Başvuru Formu ve Başvuru Şartları

TC no ile engelli maaşı sorgulama yaparak paranın yatıp yatmadığını hemen kontrol edebilirsiniz. Özellikle son zamanlarda araştırma yapılan konular arasında yer alır. Çoğu kişiye bağlanan engelli maaşı miktarı; sahip olunan engel oranına bağlı olarak değişiklik gösterir. Vatandaşlar; oturumlarının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gidip daha sonra engelli maaşına başvuru yapabilirler.

E-devlet sistemine giriş yaparak da kolay bir şekilde TC NO ve e-devlet şifre bilgilerini girip, engelli maaşı sorgulama işlemlerini yapabilirler. Yani kısaca TC No ile engelli maaşı sorgulama işlemi nasıl yapılır?  Engelli maaşı kimler alır? gibi konularla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yazının devamında bulabilirsiniz. Öncelikle engelli maaşı başvurusu nasıl yapılır bunu bilmek gerekir.

Engelli Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?

En az %40 engel oranı olan ağır engelli kişiler, engelli maaşı alabilmek için sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları ve ya vakıf müdürlüklerine gidip, bir başvuru formu doldurmak şartıyla engelli aylığına başvuru haklarını kullanabilirler. Engelli vatandaşlar, istedikleri halde başvuru formunda yer alan yemek yardımı, yakacak yardımı, eğitim yardımı, sağlık yardımı, kira ve elektrik yardımı gibi diğer yardımlar içinde başvuru yapma hakkına sahiptir.

E-devlet üzerinden ve ya  farklı bir platformdan şu an için engelli aylığına başvuru gibi bir durum söz konusu değildir.. Engelli vatandaşların sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına engelli aylığına başvurmak için mutlaka gittikleri zaman gerekli olan belgeleri de götürmeyi unutmamaları çok önemlidir. Başvuru sonrası en çok TC No ile engelli maaşı sorgulama araştırması yapılır.

Engelli Maaşı Almak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Engelli maaşı için yalnızca belirli başvuru şartlarını taşıyan kişiler başvuru yapabilir. Bu durumda Engelli maaşı başvuru şartlarını aşağıdaki sıralama ile açıklamak gerekirse şu şekildedir;

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Sigortalı olmamak ya da çalışıyor olmamak
  • Açlık sınırının altında yaşıyor olmak. Evdeki kişi başı aylık kazancının asgari ücretin 1/3’ünün altında kalması
  • Başvuru yapan kişinin en az %40 engel oranına sahip olduğunu gösteren ve tam teşekküllü bir devlet hastanesinden alınan engelli raporu
  • Diğer sosyal yardım kurumlardan maaş ya da bir gelirin olmaması
  • 65 yaş altında olmak
  • Engelli bireyin nafaka bağlanmamış olması ya da nafaka bağlanma ihtimalinin olmaması
  • Başvuru yapan engellinin üzerine kayıtlı değerli bir gayrimenkul ya da bir menkul olmaması

Engelli Maaşı Başvurusu için Gerekli Belgeler

Engelli maaşına başvuran kişiler TC No ile engelli maaşı sorgulama ya da gerekli belgeler hangileridir gibi birçok konuda araştırma yaparlar. Öncelikle şartları sağlamak ve gerekli belgeleri bulundurmak gerekir. Bu belgeler şu şekilde sıralanabilir;

  • Başvuru yapan engelli kişi ya da vasisi tarafından doldurulmuş olan başvuru formu
  • Başvuru sahibinin TC kimlik kartının aslı ve fotokopisi
  • 2022 yılına ait engelli raporu
  • SGK’dan alınması gereken gelir olmadığına dair bir belge
  • Muhtarlıktan alınmış olan yoksulluk belgesi
  • Güncel ikametgah belgesi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Kirada oturanların kira sözleşmesinin belgesi
  • Başvuru yapan kişinin üzerine kayıtlı gayrimenkul ve ya bir menkul olmadığını gösteren mülkiyet belgesi örneği

Engelinden dolayı sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gidemeyen kişiler yerine bu kişilere atanan vasileri engelli maaşına başvuru hakkına sahiptir. 18 yaşını doldurmuş olan vatandaşlar; akli dengeleri yerinde olması şartıyla kendileri bizzat maaş için başvuru yapabilirler. Eğer engelli birey 18 yaş altındaki bir çocuk ise bu çocukların annesi, babası ya da vasisi engelli maaşı başvurusunu yine giderek bizzat yapabilirler. Yani yaşı tutmayan engelli çocuklara engelli maaşı bağlanmaz.

PTT Engelli Maaşı Ne Zaman Yatar?

Engelli maaşları, aylık düzenli bir şekilde yatırılmakla birlikte kişilerin maaşlarını ne zaman alacağı doğum tarihlerinin son rakamına göre değişiklik belirlenir ve herkes için tarih farklılık gösterir. Doğum tarihinin son rakamı 0 ya da 5 olanlar her ayın 5’ i; 1 ya da 6 olanlar her ayın 6’sı 2 ya da 7 olanlar ayın 7’si 3 ya da 8 olanlar ayın 8’i, 4 ya da 9 olanlar ayın 9’u maaşlarını istedikleri zaman çekebilirler.

T.C. NO ile Engelli Maaşı Sorgulama

Birçok vatandaş TC No ile engelli maaşı sorgulama nasıl yapılır merak eder. E devlet üzerinden gerekli bilgileri girip, arama yaparak engelli maaşı başvurularının kabul edilip edilmediğini kolaylıkla öğrenebilirler. E-devlet üzerinden engelli maaşını sorgulamak isteyenlerin https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama adresine giriş yapması gerekir.

PTT Engelli Maaşı Sorgulama

Engelli maaşı alan kişiler; ALO144 ya da ALO183 Sosyal Destek hatlarını arayarak yetkili olan kişilerle iletişime geçerek bilgi ve detay alabilir. Engelli maaşı başvuru sonucunu hemen telefondan öğrenebilir. Telefon ile engelli maaşı sorgulamak için  Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Alo 144 destek hattını aramak yeterli olacaktır.

Vatandaşlar link ile giriş yaparak PTT’ ye adına yatan bir para olup olmadığını öğrenebilir. Yine en yakın şubeden de öğrenmek mümkündür. Sizler de engelli maaşı alıyor ve ya  bu maaşa başvurmayı istiyorsanız; detaylı bilgilerin hepsine ulaşabilirsiniz. TC No ile engelli maaşı sorgulama yapabilir, sonucu öğrenebilirsiniz. Ayrıca yorumları okuyarak da bu konuda bilgi sahibi olabilir ve görüş ile önerilerinizi hemen iletebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı